Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen vuosikirja 2014 ilmestynyt

Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen 83. vuosikirjan 2014 teema on Axel Wilhelm Wahren. Forssan perustajan syntymästä tulee 10. joulukuuta 2014 kuluneeksi 200 vuotta. Kotiseutuneuvos Pentti Kaunisto kirjoittaa Wahrenista otsikolla Axel Wilhelm Wahren – se merkillinen mies, joka on luonut Forssan yhtiön ja yhdyskunnan, oli Ruotsista muuttanut maahamme. Kauniston teksti sisältää hienosti tiivistettynä Wahrenin merkittävän ja monipuolisen teollisuus- ja kartanonomistajauran. Kauppaneuvos Wahren (1814–1885) oli elinaikanaan yksi Suomen merkittävimmistä teollisista ja yhteiskunnallisista vaikuttajista.

Tekstiilitaiteilija Immi Halsti, Wahrenin jälkeläinen viidennessä sukupolvessa, on tuonut vuosikirjan lukijoiden ihasteltavaksi Wahrenin perhe-elämää otsikolla Otteita A. W. Wahrenin tyttären Sidonia Stålströmin ruotsinkielisestä muistikirjasta vuodelta 1887. Artikkeli kertoo kiinnostavasti, toki suomeksi käännettynä, Wahrenin perheen arkisesta elämästä. Kulttuuriohjaaja Pertti Munck eläytyy puolestaan kauppaneuvos Wahrenin rooliin puheita pitäessään kirjoituksessa Roolina Axel Wilhelm Wahren.

Forssan museonjohtaja emeritus, filosofian maisteri, Lauri Pohjakallio muistelee seikkaperäisesti artikkelissa Junia odotellessa. Normaalilevyisen rautatien hankkeita Forssassa, kuinka rautatietä on lukuisia kertoja yritetty saada kulkemaan Forssan kautta.  Epäonnistunut rautatiehanke oli Wahrenin ainoa todellinen epäonnistuminen hänen mittavalla yhteiskunnallisella urallaan.

Filosofian maisteri Marketta Havola jatkaa lounaishämäläisen kulttuuriperimän tutkimista artikkelissaan Talonpoikaiskulttuurisäätiön ja Kaapo Wirtasen yhteistyö hämäläisen kansanelämän tallentamiseksi. Seikkaperäinen kirjoitus kertoo, että asialla oli jälleen Lounais-Hämeen, ja koko Suomenkin, vahva kotiseutuvaikuttaja, professori Esko Aaltonen. Filosofian maisteri Mikko Kauko kertoo niin ikään kiinnostavasti artikkelissaan Ilmoitusasioita kirkkokansalle Urjalan seurakunnan 1800-luvun puolivälissä entisajan tiedotustoiminnasta. Kirkossa kuuli pitäjän tärkeät uutiset.

MTT:n jokioislainen tutkija, projektipäällikkö, Maarit Heinonen kertoo vaikuttavasti vanhoista kasveista artikkelissaan Museopuutarha antaa kasvien kertoa paikkakunnan historiaa. Artikkeli kiinnostaa taatusti kaikkia puutarhanharrastajia.

Lopuksi vuosikirjassa kerrotaan seitsemän lounaishämäläisen kotiseutuyhdistyksen kotiseutu- ja museotoiminnasta. Yhdistyksen jäsenet saavat kirjan veloituksetta Forssan museosta ja muut edulliseen 15 euron hintaan Forssan museosta, Somerkirjasta ja Suomalaisesta Kirjakaupasta. Kirjan ovat toimittaneet Ilppo Aaltonen ja Asta Suominen.