Esko Aaltosen valokuvia Ystävänkammarissa 29.2.-31.3.2016

Torppari, suutari, apteekkari, pyykkäri

Esko Aaltosen valokuvia Forssan Ystävänkammarissa, Hämeentie 5

Esko Aaltonen (1893-1966), forssalaisen tehtaalaiskodin poika, oli lehtimies, kansatieteilijä, kustantaja ja professori - sekä taitava valokuvaaja. Hän oli intohimoinen kotiseututyön tekijä ja kerääjä. Kamera oli yksi hänen työkaluistaan. Erityisen paljon Aaltonen kuvasi kotiseudullaan Forssassa ja Tammelan Hykkilässä 1920- ja 1930-luvuilla. Näyttelyn kuvat ovat enimmäkseen tuolta ajalta.

Näissä valokuvissa näyttäytyvät arjen ihmiset ja tapahtumat todenmukaisina, kunnioittavan hienotunteisessa valossa. "Tuo katse ilmentää halua ja kykyä kuunnella toista ihmistä, saada häneen sisäinen kosketus, persoonallinen yhteys", totesi professori Heikki Waris vuonna 1963 kuvaillessaan Aaltosen katsetta. Tämä taito näkyy myös hänen valokuvissaan.

Aaltosen ottamista kuvista Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys julkaisi vuonna 2013 Henna Aaltosen toimittaman kuvateoksen Torppari, suutari, apteekkari, pyykkäri. Teos palkittiin vuonna 2014 kunniamaininnalla Iittalan taidekirjapäivillä.

Esko Aaltosen tuhansia negatiiveja ja paperikuvia sisältävä kuva-arkisto on suurelta osin talletettu Forssan museoon. Kuvat ovat nähtävillä museon Piipunjuurella-kokoelmatietokannassa.