Toimintakertomus 2019

Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistys ry:n toimintakertomus 2019

 

Vuosi 2019 oli Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistys ry:n 96. toimintavuosi.

 

Hallinto

Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Ilppo Aaltonen Tammelasta (varajäsen Yrjö Hannula), varapuheenjohtajana Anne Kähkönen (varajäsen Pentti Kaunisto) Forssasta. Hallitukseen ovat kuuluneet seuraavat jäsenet ja varajäsenet: llkka Joenpalo (Anita Joenpalo), Eira Merilä (Juha Alhainen), Markku Saviniemi (Kimmo Leino), Lotta Saarenmaa (Kati Ryhtä) ja Anna-Maija Suolahti (Ari Vähä-Pietilä) Forssasta, Elina Kylämarkula (Antti Oksa) Humppilasta, Ensio Hakamäki) Pentti Rönn) ja Stiina-Liisa Pirkkamaa (Pauli Marttila) Jokioisilta, Marika Haapala (Olli Nuotio) Somerolta, Mari Rauhaniemi (Reetta Rauhaniemi) ja Harri Kaunisto (Pekka Sipilä) Tammelasta, Laura Jänisniemi (Kari Leinamo) Urjalasta ja Maurits Hietamäki (Matti Äijälä) Ypäjältä. Hallitus kokoontui vuoden aikana kaksi kertaa Forssan museossa 9.5. 2019 ja Urpolan Kutomon Galleriassa Humppilassa 19.11. 2019.

Työvaliokuntaan ovat kuuluneet puheenjohtajana Ilppo Aaltonen, sihteerinä Timo Nukari 31.7.2019 saakka ja Jaana Luomala 1.8.2019 alkaen ja jäseninä Anne Kähkönen, Asta Louhelo, Stiina-Liisa Pirkkamaa ja Maritta Yläranta. Työvaliokunta kokoontui vuoden aikana kuusi kertaa.

Toiminnantarkastajina toimivat Seppo Jokinen ja Pentti Jolanki, varalla Kirsi Blixt. Yhdistyksen puolesta kokoelmien tarkastajana toimi Outi Silfvenius ja Forssan kaupungin Hannu Ylitalo.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Forssan kaupunginkirjaston Brander-salissa 9.5.2019, paikalla oli yhdeksän jäsentä. Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2018 toimintakertomus ja tilinpäätös. Ennen kokousta Forssan ammatti-instituutin yhtymäjohtaja ja rehtori Maaria Silvius esitelmöi otsikkonaanUusi ammatillinen koulutus seudun elinvoiman tukijana. Syyskokous järjestettiin Urpolan Kutomon Galleriassa Humppilassa 19.11.2019. Kokouksessa käsiteltiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2020 sekä päätetiin jäsenmaksujen suuruus ja tehtiin henkilövalinnat vuodelle 2020. Kokouksen jälkeen taiteilija Elina Kylämarkula esitteli Urpolan Kutomon ja Gallerian toimintaa. Kokouksessa oli paikalla 10 yhdistyksen jäsentä.

 

Vuosikirja 2019

Yhdistyksen 88. vuosikirja julkaistiin syyskuun alussa. Kirjan toimitti Ilppo Aaltonen. Sivumäärä 104 ja painosmäärä 200 kpl. Kirjoittajat ja artikkelit: Keijo Aho: Forssa ennen ja nyt –näkökulmia alueemme tulevaisuuteen; Ilkka Kononen: Rohkea kirjoitus; Jukka Kuparinen: Seurakunta ja kotirintama, Tammelan ja Forssan seurakuntien haasteet sotavuosina 1939-1945; Tuuli Ravantti: Yhtiönpuiston poluilta. Lisäksi kirjassa ovat yhdistyksen ja muiden lounaishämäläisten kotiseutuyhdistysten toimintakertomukset.

 

Lounais-Hämeen joulu

Lounais-Hämeen Joulu ilmestyi 73.  kerran päätoimittajana Ilppo Aaltonen. Sivumäärä oli 96. Lehti oli myynnissä kaikissa Lounais-Hämeen kunnissa 28 myyntipaikassa. Lehtimyynti oli 1027 kappaletta, vähennystä vuoteen 2018 oli 80. Lehden tuotto oli edelleen hyvä. Mainoksia lehdessä oli 84 kappaletta. Kirjoittajat olivat: Ilppo Aaltonen, Jukka Aaltonen, Keijo Aho, Minna Autio, Kari Haimi, Marketta Havola, Maurits Hietamäki, Seppo Jokinen, Arja Kanerva, Erkki Kuronen, Elina Kylämarkula, Heikki Luoma, Pekka Moisander, Jani Mäkivalli, Juhani Nordbäck, Päivi Paija, Stiina-Liisa Pirkkamaa, Lauri Pohjakallio, Pekka Salomaa, Tellervo Santaranta, Piia Syrjäaho, Erkki Virtanen ja Maritta Yläranta. Taiteilija Ybi Hannula laati lehden kannen ja piirrokset.

 

Esko Aaltosen kulttuuripalkinto

Yhdistys jakaa joka toinen vuosi Esko Aaltosen kulttuuripalkinnon merkittävällä tavalla lounaishämäläistä kulttuurielämää kehittäneelle ja sitä tunnetuksi tehneelle yhdistykselle. Palkinnon suuruus on 2000 euroa. Kotiseutuyhdistys on jakanut palkinnon kolme kertaa vuodesta 2013 alkaen, aikaisemmin palkinnon on jakanut Forssan Kirjapaino oy vuodesta 1986 alkaen. 

Vuoden 2019 Esko Aaltosen kulttuuripalkinto myönnettiin Tahdittomat ry Jokioisten Nuorisoseuralle korkeatasoisesta ja pitkäaikaisesta kansantanssiharrastuksesta ja merkittävästä nuorisotyöstä. Palkinto luovutettiin Tahdittomat ry:n edustajille Tiina Mattilalle ja Sini Mäenpäälle Forssan museossa 7.11.2019.

 

Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistys

Forssa eläväksi ja kauniiksi -yhdistys on toiminut edelleen yhdistyksen alaosastona. Yhdistys järjesti edelleen toukokuisen Forssa-viikon ja Forssa-päivän, heinäkuun Tyykiblues-musiikkitapahtuman ja Kehräämön joulutapahtuman sekä uutena tapahtumana Tehtaankoulun lankalauantain pääsiäistapahtuman.

Yhdistys osallistui yhdistysjäsenenä Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:n toimintaan Ilppo Aaltosen toimiessa sen puheenjohtajana.

Yhdistys laatii oman toimintakertomuksen, tilinpäätös sisältyy emoyhdistyksen tilinpäätökseen.

 

Muu toiminta

Yhdistys hallinnoi Axel Wahrenin muistorahastoa, joka hoitaa Wahrenin patsasta Forssassa ja hautamuistomerkkiä Tammelan hautausmaalla. Yhdistys jakoi kaksi 50 euron stipendiä Forssan lukion ja ammatti-instituutin opiskelijoille.

 

Edustukset ja jäsenyydet

Yhdistys on Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n, Suomen Kotiseutuliiton, Suomen Museoliiton ja LounaPlussa ry:n jäsen.

Ilppo Aaltonen, Anne Kähkönen, Timo Nukari ja Markku Saviniemi olivat yhdistyksen edustajina Lounais-Hämeen Pirtin Säätiön hallituksessa, Ilppo Aaltonen toimi myös työvaliokunnan jäsenenä.

 

Ilppo Aaltonen

puheenjohtaja