LOUNAIS-HÄMEEN KOTISEUTYHDISTYS RY:N TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2022

 

 

Vuosi 2022 oli Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistys ry:n 99. toimintavuosi.

 

Hallinto

Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Ilppo Aaltonen Forssasta (varajäsen Yrjö Hannula), varapuheenjohtajana Anne Kähkönen (varajäsen Pentti Kaunisto) Forssasta. Hallitukseen ovat kuuluneet seuraavat jäsenet ja varajäsenet: Ilkka Joenpalo (Anita Joenpalo), Eira Merilä (Juha Alhainen), Markku Saviniemi (Kimmo Leino) ja Anna-Maija Suolahti (Ari Vähä-Pietilä) Forssasta, Elina Kylämarkula (Antti Oksa) Humppilasta, Hanna Syrjälä (Pentti Rönn) ja Stiina-Liisa Pirkkamaa (Pauli Marttila) Jokioisilta, Marika Haapala (Olli Nuotio) Somerolta, Mari Rauhaniemi (Reetta Rauhaniemi) ja Harri Kaunisto (Pekka Sipilä) Tammelasta, Laura Jänisniemi (Kari Leinamo) Urjalasta ja Maurits Hietamäki (Matti Äijälä) Ypäjältä. Hallitus kokoontui vuoden aikana kaksi kertaa 22.6. ja 15.11. Yhdistyksen sihteerinä on toiminut 22.6. saakka Jaana Luomala ja sen jälkeen Arja Kanerva sekä rahastonhoitajana Asta Louhelo.

     Työvaliokuntaan ovat kuuluneet Ilppo Aaltonen puheenjohtajana ja sihteerinä Jaana Luomala ja 30.8. alkaen Arja Kanerva sekä jäseninä Anne Kähkönen, Jaana Lindfors, Asta Louhelo, Jaana Luomala, Timo Nukari, Stiina-Liisa Pirkkamaa ja Maritta Yläranta. Työvaliokunta kokoontui vuoden aikana yhdeksän kertaa, joista yhden kerran Hotelli Maakunnassa.

     Toiminnantarkastajina toimivat Seppo Jokinen ja Pentti Jolanki. Yhdistyksen kokoelmien tarkastajana toimi Outi Silfvenius ja kaupungin nimittämä Turkka Mali. 

    Yhdistyksen vuosikokous pidettiin kirjanpitoyrityksen tilinpito-ongelmien vuoksi Forssan museossa vasta 22.6. 2022, paikalla oli 15 yhdistyksen jäsentä. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2021 toimintakertomus ja tilinpäätös. Syyskokous pidettiin kaupunginkirjaston Brander-salissa 15.11.2022, paikalla oli 10 yhdistyksen jäsentä. Kokouksessa hyväksyttiin juhlavuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valittiin erovuoroiset hallitusten jäsenet, työvaliokunnan jäsenet ja toiminnantarkastajat. Vuosijäsenmaksu päätetiin nostaa 25 euroon. Ennen kokousta Jaana Lindfors kertoi vanhasta Forssasta Greta ja Heikki Lindforsin kuvin.

     Kokoelmien tarkastus tehtiin Outi Silfveniuksen kanssa 8.12.2022 käsittelemällä museonjohtaja Kati Kivimäen ja museoamanuenssi Asta Louhelon kanssa museon varastojen sijainnit ja niiden sisältö. Yhdistyksen sihteeri Arja Kanerva laati kokouspöytäkirjan. Tarkastuskierros tehtiin Vaunutalliin ja Kuosikeskukseen. Tarkastusta päätettiin jatkaa alkuvuonna 2023.

 

Vuosikirja

Yhdistyksen 91. vuosikirja julkaistiin syyskuussa. Kirjan toimitti Ilppo Aaltonen. Kirjan sivumäärä on 100. Kirjan kirjoittajat ja artikkelit: Camilla Pulkkinen: Wieniläinen mallineiti Charlotte Handl Finlayson-Forssan Oy:n painomallisuunnittelijana 1939-1944 ja Keijo Aho: Matti Yrjönpoika ja hänen sukunsa. Matti Yrjönpojan mysteeri. Lisäksi kirjassa ovat yhdistyksen ja kymmenen muun lounaishämäläisen kotiseutu- ja kulttuuriyhdistyksen toimintakertomukset vuodelta 2021. Vuosikirja oli taloudellisesti kannattava.

 

Lounais-Hämeen Joulu 

Lounais-Hämeen Joulu ilmestyi 76. kerran. Päätoimittaja Ilppo Aaltonen. Sivumäärä ennätyssuuri 112. Mainosmyynti oli historian paras, myynti lähes 7 000 euroa. Myyntiä vahvistamaan saatiin Pia Oksa. Lehtimyynti sen sijaan laski ensimmäisen kerran alle 1 000:n ja oli 970 kappaletta. Tuotto jäi edellisvuotta alhaisemmaksi kasvaneiden painatuskulujen vuoksi. Lehti oli kuitenkin taloudellisesti vielä hyvin kannattava. Lehti oli myynnissä kaikissa Lounais-Hämeen kunnissa 20 eri myyntipaikassa. Kirjoittajina oli 30 lounaishämäläistä tai lounaishämäläislähtöistä vaikuttajaa. Kirjoittajat: Ilppo Aaltonen, Jukka Aaltonen, Marketta Havola, Maurits Hietamäki, Merja Isotalo, Jari Isotalo ja Jani Mäkivalli, Seppo Jokinen, Anne Kalin, Arja Kanerva, Ilkka Kononen, Erkki Kuronen, Heikki Luoma, Esa Löytömäki, Pekka Moisander, Timo Nukari, Iris Pale, Seppo Pirhonen, Stiina-Liisa Pirkkamaa. Lauri Pohjakallio, Viljo Rasila, Airi Rämö, Outi Rämö, Eeva-Maria Salo, Pekka Salomaa, Tellervo Santaranta, Piia Syrjäaho, Tapio Virtanen, Juha Wiskari ja Maritta Yläranta. Taiteilja Ybi Hannula laati kannen ja piirrokset. Vuosikatsauksen valokuvat ovat Forssan Lehden kuvaajien Lassi Puhtimäen ja Tapio Tuomelan.

 

Vanhojen valokuvien seinäkalenteri

 Yhdistys julkaisi Lounais-Hämeen 1920-1970 -lukujen valokuvien seinäkalenterin. Suurin osa valokuvista on valokuvaaja Jaana Lindforsin valitsemat Greta ja Heikki Lindforsin kokoelmien valokuvat. Lisäksi yksi valokuva oli Esko Aaltosen kokoelmista, Ilppo Aaltoselta sekä Somero-seuran ja Tellervo Santarannan kokoelmista. Jokaisesta Lounais-Hämeen kunnasta oli ainakin yksi vanha valokuva. Kalenteria myytiin Forssassa, Somerolla ja Urjalassa yhteensä 326 kappaletta. Kalenteri oli taloudellisesti kannattava.

 

Kauppakadun vanha lippakioski

Viisi vuotta Forssan ammatti-instituutissa kunnostettavana ollut Kauppakadun 1950-luvun lippakioski otettiin käyttöön Hotelli Maakunnan pihalla kesäkuun alussa pidetyssä avajaistilaisuudessa. Puheenjohtaja Ilppo Aaltonen kertoi kioskin historiasta ja kunnostamisesta. Klarinetisti Miika Aaltonen soitti ja Arja Kanerva lausui runoja.

     Kioskin entisestä paikasta käytiin vilkasta keskustelua myös Forssan Lehden palstoilla. 

Kioskia maalaamassa 1950-luvun alussa ollut Pertti Louhelo vakuutti sen olleen vastapäätä Forssan Kirjapainon toimitaloa olevalla tontilla. Kioskin yhdistykselle, kesämökkinsä pihalta, lahjoitti Jouko Haonperä. Kioski oli vilkkaassa kesäkäytössä elokuun loppuun saakka.

 

Kotiseutuneuvos Pentti Kauniston muistaminen

Yhdistys kunnioitti kotiseutuneuvos Pentti Kaunistoa puolisonsa Raunin kanssa 60 vuotta kestäneestä kotiseututyöstä Lounais-Hämeen Pirtin Hakkapeliittakellarissa järjestetyssä tilaisuudessa 30.9.2022. Puheenjohtaja Ilppo Aaltonen kiitti Kaunistoa pitkästä ja erittäin merkittävästä, monipuolisesta työstä Lounais-Hämeen Kotiseutuyhdistyksen hyväksi. Kiitokseksi ja muistoksi Kaunistolle luovutettiin taiteilija Soili Mahlasen öljyvärimaalaus Saaren salmesta. Yhdistystä tilaisuudessa edustivat myös varapuheenjohtaja Anna Kähkönen, sihteeri Arja Kanerva ja rahastonhoitaja Asta Louhelo.

 

Muu toiminta

Yhdistys hallinnoi Axel Wahrenin muistorahastoa, joka hoitaa Wahrenin patsasta Forssan Kehräämöllä ja hautamuistomerkkiä Tammelan hautausmaalla.  Perinteiseen tapaan yhdistys jakoi stipendit Forssan lukion ja Forssan ammatti-instituutin opiskelijoille.

 

Edustukset ja jäsenyydet  

Yhdistys on Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n, Suomen Kotiseutuliiton, Suomen Museoliiton, LounaPlussa ry:n ja Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:n jäsen.

   Ilppo Aaltonen, Anne Kähkönen, Timo Nukari ja Markku Saviniemi olivat yhdistyksen edustajina Lounais-Hämeen Pirtin Säätiön hallituksessa ja Ilppo Aaltonen oli myös työvaliokunnan jäsen. 

   Kotiseutuneuvos Pentti Kaunisto edusti yhdistystä Hakkapeliittapatsaan 90-vuotismuistotilaisuudessa Tammelassa. Puheen tilaisuudessa piti filosofian maisteri Marketta Havola. Kaunisto puhui tilaisuuden jälkeen järjestetyssä kahvitilaisuudessa.

    Rahastonhoitaja Asta Louhelo osallistui Valtakunnallisille Kotiseutupäiville Rovaniemellä 9.-11.9.2022.

 

Ilppo Aaltonen

puheenjohtaja