Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys ry:n toimintakertomus 2013

Vuosi 2013 oli Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen 90. toimintavuosi ja samalla myös yhdistyksen perustajan, professori Esko Aaltosen syntymän 120-vuotisjuhlavuosi.

Hallinto

Yhdistyksen puheenjohtajana on toiminut Ilppo Aaltonen (varajäsen Yrjö Hannula), varapuheenjohtajana Anne Kähkönen (varajäsen Pentti Kaunisto). Hallitukseen Ovat kuuluneet seuraavat jäsenet ja varajäsenet: Ilkka Joenpalo (Anita Joenpalo), Eira Merilä (Juha Alhainen), Markku Saviniemi (Kimmo Leino) ja Anna- Maija Suolahti (Ari Vähä- Pietilä) Forssasta, Laura From (Tuija Pihlajamäki) Humppilasta, Ensio Hakamäki (Pentti Rönn) ja Stiina-Liisa Pirkkamaa (Pauli Marttila) Jokioisista, Petri Siviranta (Olli Nuotio) Somerolta, Eero Nikula (Kari Ryhtä) ja Leila Rauhaniemi (Mari Rauhaniemi) Tammelasta, Erkki Lamberg (Valo Saikku) Urjalasta ja Maurits Hietamäki (Matti Äijälä) Ypäjältä. Hallitus kokoontui vuoden aikana kaksi kertaa 27.5. ja 25.11.2013. Yhdityksen sihteerinä on toiminut Timo K. Nukari ja rahastonhoitajana Asta Suominen.

Työvaliokuntaan kuuluivat puheenjohtajana Ilppo Aaltonen ja jäseninä Anne Kähkönen, Markku Saviniemi, Stiina-Liisa Pirkkamaa, Asta Suominen ja Timo K. Nukari, joka toimi työvaliokunnan sihteerinä.  Työvaliokunta kokoontui vuoden aikana kymmenen kertaa.

Toiminnantarkastajina toimivat Seppo Jokinen ja Jorma Harjunen, varalla olivat Kirsti Blixt ja Pentti Jolanki. Kokoelmien tarkistajina olivat Oili Jaatinen ja Outi Silfvenius.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Forssan elävienkuvien teatterissa 27.5.2013. Paikalla oli 23 jäsentä. Kokouksen jälkeen katsottiin Forssa-elokuva vuodelta 1946. Syyskokous pidettiin Forssan elävienkuvien teatterissa 25.11.2013. Paikalla oli 27 jäsentä. Kokouksen jälkeen FM Marketta Havola piti kotiseutu- ja museoyhdistyksen 90-vuotisjuhlavuoden luentosarjaan kuuluvan esitelmän ”Saaren kansanpuisto ja kotiseutuaate – kysymyksiä, tutkimusprosessia ja tulkintoja”.

Juhlavuoden toiminta

90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhdistys järjesti Forssan elävienkuvien teatterissa juhlavuoden luentosarjan, kaikkiaan kahdeksan luentoa. Luennoitsijat olivat: 25.2. tuottaja Ville Koivisto, 25.3. ympäristöministeriön yliarkkitehti Minna Perähuhta, 22.4. MTT:n kasvitutkija Merja Hartikainen, 6.5. dokumenttiohjaaja Jouko Aaltonen, 2.9. Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistyksen pj. Simo Veistola ja tj. Antero Suoranta, 30.9. Jokioisten Museorautatieyhdistyksen pj. Marko Laine, 28.10 Kivilammin torppari Jukka Salonen ja entisöijämestari Elina Wirkkala ja 25.11. FM Marketta Havola. Luentoja kävi seuraamassa yhteensä noin 200 henkeä.

Juhlavuoden päätapahtuma oli 90-vuotisjuhlat Lounais-Hämeen Pirtissä sunnuntaina 22.9.2013. Tervehdyssanat lausui puheenjohtaja Ilppo Aaltonen, juhlapuheen piti kotiseutu- ja museoyhdistyksen pitkäaikainen hallituksen jäsen Eero Nikula, musiikista vastasi Lounais-Hämeen Musiikkiopiston Confuoco-kvartetti ja laulelmia ja sketsejä esittivät Turun kaupunginteatterin näyttelijät Jukka – Eskon poika - Aaltonen ja Mika Kujala. Jukka Aaltonen toimi myös tilaisuuden juontajana. Esko Aaltosen kulttuuripalkinnolla palkittiin Jokioisten Luodesuolla toimivan Kyläsepän Teatteriyhdistyksen perustajat Eero ja Sirkka Mäkelä. Yhdistys jakoi Esko Aaltosen kulttuuripalkinnon ensimmäisen kerran palkinnosta aikaisemmin vastanneen Forssan Kirjapaino Oy:n sijasta. Kotiseutu- ja museoyhdistyksen kunniakirjoilla palkittiin vuosikymmenten aktiivisesta kotiseututyöstä Pentti Kaunisto, Erkki Känkänen, Eero Nikula ja Lauri Pohjakallio. Kahvitarjoilun musiikista vastasi Ani Järvinen-Vesala. Juhlassa oli runsaat 40 lounaishämäläistä kotiseututoimijaa.

Juhlavuosikirja ilmestyi 90-vuotisjuhlissa. 82. vuosikirjassa oli ennätysmäärä sivuja, 272. Kirjan toimittivat Ilppo Aaltonen ja Asta Suominen. Pääartikkeli, 152 sivua, oli filosofian maisteri Marketta Havolan pro gradu Kansallisromanttisesta kotiseudusta kohti yhteiskunnallista kotiseututyötä Lounais-Hämeessä. Saaren kansanpuiston ja kotiseutuaatteen kehitys 1920-luvulta 1930-luvulle. Muut kirjoittajat olivat: Ilppo Aaltonen: Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys 90 vuotta; Esko Viljanen: Puoli vuosisataa kotiseututyötä Lounais-Hämeen hyväksi; Lauri Pohjakallio: Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys 70-vuotias; Ilppo Aaltonen: Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen toiminta 1993 – 2013. Perinteiseen tapaan vuosikirjassa julkaistiin yhdistyksen ja muiden lounaishämäläisten kotiseutu- ja museoyhdistysten toimintakertomukset.

Lounais-Hämeen Joulu ilmestyi 80-sivuisena 67. kerran päätoimittajana Ilppo Aaltonen. Joululehti oli myynnissä jokaisessa Lounais-Hämeen kunnassa, ja sitä myytiin 1 306 kpl, lähes 200 kpl enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kolme koulua, Tölön koulu, Heikan koulu ja Kuuman koulu, ottivat lehden myyntiin, kun vuotta aikaisemmin yksikään koulu ei myynyt lehteä. Kirjoittajat olivat: Ilppo Aaltonen, Olla-Riitta Aarikka, Risto Ahti, Timo Alanen, Jorma Hacklin, Jorma Harjunen, Marketta Havola, Maurtis Hietamäki, Ilkka Joenpalo, Seppo Jokinen, Sinikka Kaukinen, Liisa Koski, Elina Kylämarkula, Kai Linnilä, Heikki Luoma, Turkka Mali, Olga Melianitckaia, Lauri Pohjakallio, Leila Rauhaniemi, Pekka Salomaa, Joos Sajaniemi, Jukka Salonen, Sulo Tanninen, Markku Saviniemi, Martti Somerkoski, Timo Sutinen, Johanna Talikainen, Maria Vanha-Similä. Kansikuva, piirrokset ja sarjakuva olivat taiteilija Yrjö Hannulan käsialaa.

Kehräämön joulutorilla 30.11.2013 julkistettiin yhdistyksen juhlavuoden ja Esko Aaltosen 120-vuotissyntymävuoden kunniaksi Torppari, suutari, apteekkari, pyykkäri – Esko Aaltosen valokuvia – kuvateos, jonka toimitti Esko Aaltosen pojanpojan tytär valokuvaaja Henna Aaltonen. Kirja sai valtakunnallisesti hyvän vastaanoton Helsingin Sanomien julkaistua joulukuun lopussa kirja-arvion kulttuuriosaston pääjuttunaan. Forssan lisäksi kirja on ollut myynnissä Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Somerolla. Postin välityksellä kirjaa on toimitettu eri puolelle Suomea. Myös valtakunnallinen kirjastojen välityspalvelu on ottanut kirjan tarjontaansa. Vuoden loppuun mennessä kirjaa oli myyty noin 300 kpl.

Forssa eläväksi ja kauniiksi – yhdistys on toiminut yhdistyksen alaosastona, ja se järjesti Forssa-viikon toukokuun puolessa välissä, Kehräämön joulutorin marras-joulukuun vaihteessa ja Forssan kauneimmat jouluvalokilpailun. Yhdistys on tehnyt oman toimintakertomuksen.

Edustukset ja jäsenyydet

Yhdistys on Hämeen Heimoliiton, Suomen Kotiseutuliiton, Suomen Museoliiton ja LounaPlussa ry:n jäsen. Ilppo Aaltonen, Timo K. Nukari ja Markku Saviniemi olivat yhdistyksen edustajina Lounais-Hämeen Pirtin Säätiön hallituksessa, Ilppo Aaltonen toimi säätiön työvaliokunnassa. Timo K. Nukari oli yhdistyksen edustajana Hämeen Heimoliiton hallituksessa. Ilppo Aaltonen toimi Vorssammuseo 3.0 – ohjausryhmän puheenjohtajana.

Yhdistys hallinnoi Axel Wilhelm Wahrenin muistorahastoa. Rahasto hoitaa Wahrenin patsasta Kehräämöllä ja hautamuistomerkkiä Tammelan hautausmaalla.

Ilppo Aaltonen
puheenjohtaja